Tijd is geld

Gepubliceerd op 26 december 2017 om 14:37

Ik hoor het regelmatig, 'tijd is geld'. Alles moet snel snel snel. Voor we het weten is de dag alweer om. En wat hebben we de hele dag gedaan? Gewerkt. En waarvoor hebben we gewerkt? Juist, voor het geld. We doen veel te weinig leuke dingen want dat kost tijd. En geld. Want tijd is geld. Vreselijk toch?

 

Ik hoor het regelmatig, 'tijd is geld'. Alles moet snel snel snel. Voor we het weten is de dag alweer om. En wat hebben we de hele dag gedaan? Gewerkt. En waarvoor hebben we gewerkt? Juist, voor het geld. Inmiddels hebben we al een aardig bedrag op de bank staan, waar we trots elke maand opnieuw weer wat aan toevoegen. We doen veel te weinig leuke dingen met vrienden want we moeten werken, voor het geld. We gaan niet uit eten, een dagje weg, op vakantie, wat dat kost tijd. En geld. Want tijd is geld. Vreselijk toch?

Stel je nu eens voor dat er een bank bestaat, net zo eentje als de Rabobank of de ING, maar dan magisch. Deze bank zet elke ochtend om 00:00 een nieuwe rekening voor je klaar. Wanneer je wakker word zie je dat er €86.400 op staat. Elke dag opnieuw. Zo'n bank zou je wel willen hé? Ik ook. Maar we moeten daarvoor wel eerst een contract ondertekenen. En op dat contract staan twee regels. Deze moeten we naleven. De regels zijn als volgt:

 

Regel 1. 

Alles wat jij aan het eind van de dag over hebt van die €86.400 raak je kwijt. Dat moet je weer inleveren. Je kan je geld dus niét opsparen, je mag het alleen uitgeven. Máár, elke ochtend opnieuw opent de bank een rekening met €86.400, helemaal speciaal voor jou. Waarna s'avonds het overige bedrag wéér van je word weggenomen. 

 

Regel 2. 

De bank mag deze regeling met jou elk moment stop zetten. Aai, dat klinkt al minder fijn hé? Ze mogen het zelfs stopzetten zonder jou daar vooraf van op de hoogte te brengen. De bank mag dus op elk mogelijk moment zeggen dat het klaar is, de rekening gesloten word, en je dus geen nieuwe €86.400 meer krijgt. 

 

Wat zou je doen? 

Eerlijk, je hoeft geen antwoord te geven. Je zou hetzelfde doen als ik. Ik zou het geld overmaken naar goede doelen, stichtingen om mijn medemensen te helpen. Ik zou elke eurocent uitgeven aan dingen die mij plezieren en die mijn dierbaren plezieren. Ik zou cadeautjes kopen voor mijn familie en vrienden. Kortom, met elke eurocent die ik uitgeef zou ik geluk brengen in het leven van mijzelf én het leven van anderen. Jij zou dat ook doen, of niet soms?

Maar wat nou als we allemaal klant zijn bij deze magische bank? En wat als deze bank niet elke ochtend €86.400 op jou rekening stort, maar 86.400 seconden? Dit klinkt gek, ik weet het, maar nu hoef je het niet meer in te beelden. De magische bank is realiteit. Elke ochtend geeft deze bank jou een nieuwe rekening met 86.400 seconden. Gratis, helemaal voor jou!

Al deze seconden krijg je, voor één dag. En wanneer we s'avonds gaan slapen kunnen we de resterende seconden niet meenemen naar de volgende dag. Deze seconden worden van ons weggenomen. Dus wat we vandaag niet uitgegeven hebben, wat we vandaag niet beleefd hebben, is voorgoed verloren. Gisteren komt niet meer terug. 

 

Sta er eens bij stil. Elke morgen begint dit magische spektakel opnieuw. Elke morgen krijgen we weer 86.400 seconden om te beleven, om uit te geven aan de dag. En de bank kan onze rekening elk moment, ook zonder opzeggingstermijn, afsluiten. 

Door de magische 86.400 seconden die we elke morgen in ons schoot geworpen krijgen, lijkt het leven oneindig, maar de dood komt onverwachts. De bank vertelt je niet hoeveel seconden je nog hebt totdat je rood staat. 

Dus, waarom zeggen we tijd is geld? Tijd is géén geld. Tijd is veel belangrijker dan geld. Tijd zijn de seconden die we elke ochtend krijgen. Tijd zijn de seconden waar we het mee moeten doen. En voor jou, of voor mij, kan de tijd zomaar op zijn. En eerlijk is eerlijk, dan willen we geen spijt hebben van hoe we onze tijd besteed hebben. 

En ik wil nu niet zeggen dat we niet meer mogen dromen van een magische bank die je elke ochtend geld aanbied, maar ik wil je laten zien dat we al een magische bank tot onze beschikking hebben. Dat we al 86.400 cadeautjes krijgen iedere ochtend opnieuw en dat dat een onbetaalbaar geschenk is.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb